Mitenkäs ne turvakiskot on sinne katolle kiinnitetty?

Onko kaikki komponentit paikoillaan? Vastaako asennustapa valmistajan ohjetta, eli testattua asennustapaa? Pystyykö turvakiskoa käyttämään, vai jumittuuko se kesken kiskon? Kestääkö kisko, mikäli putoamisonnettomuus tapahtuu?

Tässä yleisimpiä ongelmia ja näihin ongelmiin kohtaa lähes päivittäin. Näissä tapauksissa ei kestä tai toimi. Osa ongelmista saadaan urakoitsijan takuuseen korjattua, jotta ne ihan oikeasti toimivat hädän hetkellä.

Vaakakisko katolla
Vaakakisko

Onko sinun katoillasi turvakiskoja? Tiedätkö, onko ne asennettu oikein?

Kannattaisi selvittää. On muuten hieman helpompi ja huolettomampi elellä, kun ei tarvitse miettiä miten heille käy ketkä räysäillä roikkuvat työkseen, jos putoamisonnettomuus tapahtuu. Tästä sinä et halua kantaa vastuuta.

Aikaisemmin päivittelin useimmin tavattavia ongelmia, joihin kohtaa kiskojärjestelmiä tarkastaessa: välikannakkeiden tai vaunuesteiden puuttumisesta sekä niiden vääristä asennustavoista.

Tätä asiaa on sen jälkeen kompannut monikin. Keskusteluissa herää ilmi, että päättäjiä ei tämä kiinnosta ja on kuulemma liian kallista. Tuohon en halua uskoa, että ei kiinnosta. Rupesin oikeasti miettimään, että mitä tämä maksaa? Parhaassa tapauksessa se maksaa tarkastajan käynnin ja asennuksen korjauksen. Uusissa järjestelmissä urakoitsijan takuu maksaa korjauksen. Eli useimmiten puhutaan alle 1000€ kustannuksesta.

Pahimmassa tapauksessa se taas maksaa katolta lumia pudottavan viiden lapsen perheenisän hengen, joka tekee pudotuksia lisätöikseen, sillä kutsumusammatin palkkaus ei riitä kattamaan perheen kuluja.

Tilaa meidät tekemään tarkastus ja ole varma siitä, että turvatuotteet katoillasi pelaavat kuten pitäisi.

Samuli Hänninen

Sertifioitu turvatuotetarkastaja, katon turvatuotteet ja henkilökohtaiset putoamissuojaimet

+358 44 334 9833

samuli@hansam.fi