Turvallisuus ennen kaikkea: Putoamissuojaimet kerrostalojen katoille

Uusia rakennuksia nousee kuin sieniä sateella tuoden mukanaan modernia arkkitehtuuria ja asumismukavuutta. Valitettavasti kuitenkin tuntuu siltä, että turvallisuusnäkökulma unohtuu kaiken kiireen ja innostuksen keskellä.

Tämän päivän kaupunkikuvaa leimaavat korkeat kerrostalot, jotka kohoavat taivasta kohti. On hämmästyttävää huomata, kuinka moni näistä kerrostaloista valmistuu ilman asianmukaisia putoamissuojausjärjestelmiä katoillaan.

Kun tarkastelemme tilannetta lähemmin, on luontevaa kysyä: onko tämä piittaamattomuutta, välinpitämättömyyttä vai yksinkertaisesti tietämättömyyttä? On selvää, että kyseessä ei voi olla tietoinen päätös jättää turvallisuusnäkökohdat huomioimatta. Sen sijaan kyseessä saattaa olla enemmänkin ajan ja resurssien puute, joka johtaa suojainten asentamatta jättämiseen.

Tilanteeseen on kaksi pääasiallista lähestymistapaa

Ennakointi ja suunnittelu

Ensimmäinen vaihtoehto on ehdottomasti fiksuin ja vastuullisin tapa toimia. Tämä tarkoittaa sitä, että suunnitteluvaiheessa putoamissuojaimet otetaan huomioon ja integroidaan osaksi rakennuksen suunnittelua. Kun suojaimet on piirretty ja huomioitu rakennuksen suunnitelmissa, niiden toteuttaminen rakennusvaiheessa on vaivatonta. Käyttöönoton yhteydessä suojaimet ovat paikoillaan ja rakennus täyttää kaikki turvallisuusvaatimukset heti kättelyssä.

Jälkikäteinen korjaaminen

Toinen vaihtoehto, jossa suojaimet lisätään jälkikäteen, vaatii enemmän vaivannäköä, aikaa ja sitä itseään, eli rahaa. Tämä ei todella ole se optimaalinen lähestymistapa. Monesti uudiskohteissa ensimmäisiä tarkastuksia tehdessä todetaan suojaimien puuttuminen, minkä jälkeen aloitetaan pohdinta; kuka maksaa, kuka suunnittelee, kuka hankkii ja asentaa?

Tämä johtaa siihen, että katolla työskennellään useita kertoja ottaen turhia riskejä, pitkittyneisiin aikatauluihin ja suuriin lisäkustannuksiin.

Miksi sitten tilanne on tällainen?

Syitä tähän voi olla monia. Rakentaminen saattaa olla kilpailuista ja kustannuksista tiukasti kiinni. Kiireessä saatetaan keskittyä enemmän ulkoiseen viimeistelyyn kuin turvallisuusnäkökohtiin. Lisäksi saattaa puuttua tietoa siitä, kuinka tärkeää putoamissuojaus on ja mitä riskejä sen laiminlyöminen voi aiheuttaa. Esimerkiksi arkkitehtitoimistoissa, missä rakennuksia piirretään ei välttämättä ole minkäänlaista koulutusta putoamissuojaimista.

Tietoisuuden lisääminen ja yhteistyö eri tahojen välillä johtavat turvallisempaan, pitkäikäisempään ja miellyttävämpään rakennuskantaan. Yhteenvetona voidaan todeta, että turvallisuus on etusijalla, ja putoamissuojausjärjestelmien huomioiminen rakennusten suunnitteluvaiheessa on älykäs ja vastuullinen tapa varmistaa kaikkien turvallisuus.

Anna meidän sijoitella putoamissuojaimet katollesi. Tuleepahan kerralla kuntoon!

Samuli Hänninen

Sertifioitu turvatuotetarkastaja, katon turvatuotteet ja henkilökohtaiset putoamissuojaimet

+358 44 334 9833

samuli@hansam.fi